Gyógyhatású gombák

 

A gyógyhatású gombák emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatását már több ezer éve ismeri az emberiség.

Az ókori görög vagy kínai gyógyítók már sok ezer éve használták és dokumentálták a gombákkal való gyógyítás tudományát.

Úgy gondolták, hogy aki fogyasztja, azt a betegségek elkerüli.

A kínaiak a Ganoderma lucidum gombát (Reishi) a halhatatlansággal azonosították.

Népi gyógyászati tapasztalat is bőven rendelkezésre áll már.

Alkalmazták őket immunrendszer erősítésére, vitamin forrásként, különféle sebek ellátására, háziállataik ápolásárára.

Gyógyhatású gombák, mint étel-orvosságok

 

„Egy igazi jó orvos először feltárja a betegség okát, majd ezt követően elsőként étellel próbálja
meggyógyítani. Csak ha az étel nem bizonyul elegendőnek, akkor ír fel orvosságot.”

(Tibeti gyógyító könyv)

 

A vadon termett gombák nehezen hozzáférhetőek, folyamatos szedésük nem biztosított, nagy mértékben befolyásolja az időjárás, a környezeti klíma.

Így az 1980-as évektől elkezdték a mesterséges termesztésüket megoldani.

A termesztett gomba feldolgozása után különféle formában, akár porok, kivonatok, kapszulázott termékek előállításával lehetőség van a gombák hatóanyagainak fogyasztására.

Így biztonsággal, akár terápiás célra, hosszabb ideig való adagolása is megoldott.

Mire ügyeljünk a gyógyhatású gombák esetén?

Fontos azonban, hogy a választott termék származási helyét vegyük figyelembe, legyünk körültekintőek.

Mivel a „gomba, mint a szivacs mindent magába szív”, majd ezeket a hatóanyagokat a szervezetünkbe juttatja.

Ezért, ha nem megfelelő tisztaságú, szennyezett a gomba, amiből a választott terméket fogyasszuk, akár még árthatunk is vele.

Ma már számos olyan tanúsításra van lehetőség, mint a bio élelmiszer, az ökológiai gazdálkodásból származó jelölés.

Ilyen tanúsítással jelölt készítmények olyan körülmények között lettek előállítva, ahol az összetevők teljes mértékben mentesek a vegyszerektől. Ezek az élelmiszerek nem találkoznak gyomírtószerrel, növényvédőszerrel, rovarölő szerekkel és műtrágyával sem. Biztonságosan fogyaszthatják akár hosszabb ideig is, mert a szervezetben csak pozitív hatásokat fog biztosítani.

Hatóanyag tartalom

A gyógyhatású gombák adagolásánál figyelembe kell venni, hogy milyen hatóanyag tartalommal készült a termék. A gombaporok akár, mint fűszer is fogyaszthatóak forró levesekhez keverve.

Forrázhatóak teaként, teafűvel, akár citromlével kiegészítve. Erősíthetjük hatásukat azzal, ha főzzük is pár percig akár. A kivonatok lehetnek folyékonyak és por alakúak, itt a hatóanyag tartalom mutatja meg a fogyasztási mennyiséget.

A folyékony kivonatok általában glicerines kiszerelésben készülnek, így ezek fogyasztása egyszerű, pohár vízben, folyadékban elkeverve ihatóak.

A kapszulázott termékeknél a gyártó jelöli a napi fogyasztási mennyiséget.

Mivel a gomba, mint élelmiszer van a szervezetünkben, így általában gyógyszerekkel együtt is fogyaszthatóak.

Ellenjavallatok

Viszont vannak olyan főként kumarin származékú véralvadásgátló gyógyszerek, melyek mellett pl. a Ganoderma lucidum nem javasolt fogyasztásra.

Terápiás célból a gyógyszerek kiegészítéseként javasolt a háziorvossal vagy természetgyógyásszal egyeztetve fogyasztani.

A gyógygombákból készült termékek fogyasztásánál figyelembe lehet venni az életkort, a testsúlyt és ennek megfelelően akár prevencióban vagy kiegészítő terápiában választani terméket.

Ismert gomba allergia esetén fogyasztásuk természetesen kerülendő!

Tapasztalatok hiányában várandós és szoptatós anyáknak sem javasolt fogyasztásuk!