Trametes versicolor, avagy a lepketapló gomba

lepketapló gomba

 

Nevezik még pulykafarok vagy turkey tail mushroom-nak is. Nagyon szép, látványos a lepketapló gomba. Főleg elpusztult tölgy és bükkfákon fordul elő. Termőtestet kizárólag elpusztult fákon növeszt. A gomba termőtestnek gasztronómiai értéke nincs. Gyógyító hatásai miatt azonban az egyik legérdekesebb, legtöbbet vizsgált gombák közé tartozik.

Poliszacharidjairól (kersztin, vagy PS-K és a coriolan) több kutatásban is antitumorális, antivirális hatást igazoltak. Szterolvegyületei (ergoszterol) kedvezően hatnak a zsíranyagcserében is, bioaktív fehérje tartalma, a TVC immunmoduláns, immunerősítő hatású.

A lepketapló gomba (Trametes versicolor) hatásos vírusölő hatású, jótékony lehet a HIV, a Herpes simplex vírusok ellen. Legyengült immunrendszer támogatásában segítség lehet. Májbetegségben, a máj méregtelenítésében is pozitív hatásokat vált ki.

A lepketapló gomba (Trametes versicolor) kivonatai japán kutatások alapján együtt fogyasztva bokrosgombával és pecsétviaszgombával hatásosabb lehet tumorellenes hatásaik révén. Erről japán kórházi gyakorlat szerzett meggyőző eredményeket. Az eredmények azt igazolták, hogy a PSK alkalmazásakor többféle rákos megbetegedésben is, mint a nyelőcső-, a gyomorrákos, májrákos, vastag- és végbélrákos, tüdőrákos, leukémiás, emlő-, illetve petefészekrákos pácienseknél a kezelések során immunsejtek növekedése volt látható. Csökkent a betegek körében a kezelések mellékhatása, nőtt a várható élettartam és javult az életminőség.

A lepketapló gomba (Trametes versicolor) egyik ismert hatása, hogy az új hajszálerek képződését akadályozza a daganatos sejtekben, ezáltal gátolva a tumor fejlődését.

Alkalmazása: a lepketapló gomba (Trametes versicolor) fogyasztására több lehetőség is van. Fogyasztható a gomba termőtest őrleményben. Viszont ebben a formában fontos, hogy az őrleményt forrázni, vagy akár 5-10 percig főzni szükséges, mivel a vízben oldható hatóanyagok így tudnak optimálisan kioldódni.

Fogyasztható folyékony kivonatok formájában, így a hatóanyag kioldására a gyártás során kerül sor. A kivonat így magasabb hatóanyag tartalommal és egyszerűbb formában fogyasztható. Hiszen a kivonatból a megfelelő mennyiséget vízben, teában elkeverve könnyen fogyasztható.

Ma a Trametes versicolor jótékony hatásainak híre már Európában is igen elterjedt. Mi pedig arra törekedtünk, hogy vegyszermentes termesztésből, valóban ellenőrzött környezetből származó gombát fogyasszunk. Így kezdtük el a gomba termesztését és alkottuk meg a Lepketapló gomba kivonatot.

A fogyasztásakor lehetséges mellékhatások: a gombából készült készítmények biztonságosan fogyaszthatóak az eddigi tanulmányok alapján. Japánban alkalmazott kezelések alapján mindössze 8 esetben rögzítettek enyhe és rövid ideig tartó mellékhatásokat, ebből 5 vérkép elváltozása volt (fehérvérsejtszám és vérlemezke szám csökkenése).

További információk a termékről:

https://gombadr.hu/shop/lepketaplo-gomba-folyekony-gombakivonat/

https://gombadr.hu/shop/lepketaplo-gomba-orlemeny/

Forrás:

Dr.Gothárd-Dr.Taracközi: Gyógyító gombák, mycoterápia 122-124. o.

Újdonságainkért kövess minket Facebook-on is!