Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)

Pecsétviaszgomba, reishi – ganoderma lucidum – a hosszú élet titka

Kínai neve „ling zhi”, ami annyit tesz: a halhatatlanság növénye; nálunk is honos, magyar neve pecsétviaszgomba, világszerte japán nevén reishiként ismerik. Valóban lehetséges, hogy meghosszabbítja fogyasztói életét. Mindez azonban nem érvényes azokra a fákra, amelyeken megtelepszik ez a gomba. Minden ganodermafajta fákon élősködik, ahol a fehér rothadás nevű betegséget idézik elő.

A pecsétviaszgomba az egyik legismertebb ázsiai gyógyhatású gomba, amelynek hatását több tudományos vizsgálat igazolta. A gomba az immunrendszer legkülönbözőbb sejtjeire hat. A krónikus betegek, különösen az allergiások, a szívbetegek és a rákosok profitálnak hatásaiból. Az ázsiai orvosok még a gombamérgezést szenvedőket is a pecsétviaszgomba kivonatával kezelik. Egy szaklapban beszámoltak 14 páciensről, akik a russula subnigricans nevű mérges gombától szenvedtek mérgezést. Akik a szokványos kezelés mellett pecsétviaszgomba-kivonatot is kaptak kiegészítésként, sokkal jobban átvészelték a mérgezést, mint azok, akik nem kaptak belőle.

A reishi sok betegség kezelésére alkalmas. A képen a gombát szárításhoz készítik elő

A pecsétviaszgomba fogyasztásával ráadásul kivédhető a magaslati betegség, ezért a kínai és a japán hadseregben e céllal alkalmazzák. Hatására javul a katonák fizikai teljesítménye az oxigénben szegény magaslati levegőn. Ez a hatás valószínűleg azzal magyarázható, hogy a gomba javítja a sejtek oxigénfelvételét és serkenti a fehérvérsejtek és a vérlemezkék termelését.

Forrás: http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/segitenek-a-gombak