Lepketapló gomba

Lepketapló gomba, a daganatos betegek új reménysége?

National Institutes of Health egy 7 éven át tartó kutatásában a Lepketapló gomba (Turkey Tail Mushrooms – magyarra fordítva pulyka farok gomba-, vagy latin nevén Trametes versicolor ) hatásait vizsgálta. A kutatók megállapították, hogy a Lepketapló gomba erősíti az immunrendszer működését emlőrákos betegekben. A gomba neve egyébként onnan ered, hogy egyedülálló alakja és a színe van, amely alapján hasonlít egy vad pulyka farkára.

Lepketapló gomba – Turkey Tail Mushrooms – Trametes versicolor

A  University of Minnesota és Bastyr Egyetemen végzett tanulmány során  I-III. stádiumú emlőrákos nőknek adták a Lepketapló gombát, akik már befejezték a kemo- ill- sugárterápiát.  Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az emlőrákos nőknél, akik napi szinten fogyasztották a Lepketapló gombát tabletta formájában, erősödött immunrendszerük. A kutatók arról számoltak be, hogy a jobb immunválasz dózisfüggő, és semmilyen káros hatása nem volt a terápiának.Az eredményeket 2012 februárjában, az ISRN Oncology nevű nemzetközi szaklapban publikálták (Dr. Standish et all).

A kutatás vezetője szerint  az egyik elmélet úgy tartja, hogy a Lepketapló gomba javítja a természetes ölő sejtek azon képességét , hogy ezek az ölő sejtek megtámadják a rákos sejteket.Kíváncsiak a kutatók arra is, hogy a hosszú távú túlélést befolyásolja-e a Lepketapló gomba rendszeres fogyasztása.

Az eredmények eddig nagyok biztatók, hisz olyan nem toxikus kezelési módot találtak, amely mellékhatások kialakulása nélkül fokozza az immunrendszer működését.

Dr. Standish szerint “A gyógyszerek nagyon erősek és a végén sokszor halálosak is, mert a természetben nem így működnek a dolgok.

Az FDA jóváhagyott egy másik  klinikai vizsgálatot is, ahol prosztatarákos betegeken fogják vizsgálni a Lepketapló gomba hatékonyságát. Ennek a vizsgálatnak az eredményi 2014 végére várhatók.

Három másik gombafaj, a Maitake, a Reishi és az Agaricus blazei  is ismert immunrendszert támogató és rákellenes hatásairól.

  • Maitake ( Grifola frondosa ) amellett, hogy a rákellenes hatású, vírus ellenes és immunrendszer erősítő tulajdonságokkal is rendelkezik. A Maitake több féle hatással is rendelkezik, így pl. csökkentheti a vérnyomást és a vércukorszintet is.
  • Reishi ( Ganoderma lucidum ) széles körben elérhető filteres tea, kapszula és folyékony kivonat formájában is. Állatkísérletbek kimutatták, hogy a Reishi  javítja az immunrendszer működését, és gátolja a növekedést egyes rosszindulatú daganatoknak; egy természetes gyulladáscsökkentő szer.
  • Agaricus blazei béta glükánt (poliszacharid) tartalmaz, melyről úgy vélik, hogy a felelős a Murill gomba immunerősítő hatásért. A kutatások azt is kimutatták, hogy az Agaricus blazei daganatellenes és vírusellenes aktivitást is mutat, valamint mérsékli a vér cukor-és koleszterinszintjét.

Az ezen gyógygombákat is tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények alkalmasak lehetnek daganatos betegek kiegészítő terápiájára, de semmiképen sem helyettesítik a hagyományos orvosi terápiát. Az immunrendszer erősítése a daganatos betegek kiegészítő terápiájának alapját képezi, hisz a daganatos betegeknél végzett vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy szinte minden ilyen beteg vérében a természetes ölősejtek aktivitása nagyon alacsony, általában 30% alatti. Ha természetes anyagokkal meg tudjuk emelni a természetes ölősejtek számát, az immunrendszerünk sokkal hatékonyabban képes felvenni a harcot a betolakodó daganatos sejtekkel szemben.

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célt szolgál, nem alkalmas betegségek kezelésére, nem helyettesíti az orvosi terápiát.

Források: 

  • https://www.bastyr.edu/news/,
  • https://www.cancer.org/,
  • https://www.drweil.com/,
  • https://guardianlv.com/2013/