Interjú Szondi Kristóf bio gombatermesztővel a Gomba Dr. weboldal üzemeltetőjével.

Kérem, ismertesse röviden szakmai életrajzát és ejtsen néhány szót a családi gazdaságról!

Fiatal mezőgazdasági termelőként kezdtem el laskagomba termesztésével vállalkozásomat. Majd rövid idő múlva mellém álltak Szüleim és családi gazdálkodásban kiegészítve többféle gombatermesztésre álltunk át.

Megjelentek a piacon kuriózumként a Gomba Dr. gyógygomba őrlemények! Kuriózumként említem, hiszen hazai termelőtől, hazai tiszta gomba őrlemény! Mi adta az ötletet?-

Magyar termelői gomba jelenleg őrleményként kevés van a piacon. Az általunk termesztett gomba kezdetektől 100 %-ban vegyszermentes termesztésből származott. 2021-ben a gombatermesztést, feldolgozást folyamatosan átállítottuk bio menősített termékre. Termesztésünket a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft ellenőrzi, minősíti. Az ötlet a keresletből indult. Ahogy tájékozódtunk a hazai gombatermesztésről, a gombák egészségmegőrző szerepéről, úgy fejlesztettük, bővítettük a termékkört is.

Fő céljuk az egészséges táplálkozás népszerűsítése és a gomba jótékony élettani hatásának a propagálása. Miért fogyasszunk gyógygombákat?-

A gombák az emberi szervezetre számtalan pozitív hatást gyakorolnak. Sok-sok vitamin, ásványianyag, esszenciális aminosav, nyomelem és béta glukán forrás természetes módon, mellékhatások nélkül.

Miért fogyasszunk gyógygombákat? GombaDR. a TV2 több mint testőr műsorában.

A Kínában több ezer éve használt növény a pecsétviaszgomba, ma már nálunk is sikeresen alkalmazzák egészségügyi problémák kezelésében. Beszélne a pecsétviaszgomba gyógyhatásairól?

Miért érdemes mindenkinek szedni?-A kínai kultúra a pecsétviaszgombát 4000 éve használja. A kínai császár annak idején rájött arra, hogy ha a pecsétviaszgombát rendszeresen fogyasztják, vitalitásuk, egészségi állapotuk, közérzetük javul, elkerülik őket a betegségek. A halhatatlanság gombájaként említik ma is a keleti gyógyászatban.

Melyik gyógygombát érdemes fáradtság ellen fogyasztani?

Említettem már a gombák igen gazdag vitaminforrást adnak szervezetünkre nézve. Fogyasztásuktól elsőként talán a közérzetünk javulása amit érezhetünk. Elmarad a fáradtság, a kimerültség, javul az alvásminőség, a szervezet egyensúlya. Pár hét fogyasztása után sok-sok vásárlói tapasztalat alapján mondhatjuk, hogy javul az emésztés, a keringés, elmaradnak az ízületi fájdalmak…. Ezek a gombák főként a szakirodalom alapján a pecsétviasz, a shiitake, a lepketapló és a bokrosgomba, melyek az immunrendszer támogatásában a legelőnyösebbek.

Hogyan támogatják a gombák emésztőrendszerünk helyes működését?

Emésztő rendszeri gondoknál a süngombát kínálja a keleti gyógyászat. Az egész béltraktusra jó hatást gyakorol. Olyan problémáknál adhat enyhülést, mint a reflux, puffadás, gyomornyálkahártya gyulladása, vagy anyagcserezavarok.

Hogy látják, milyen most Magyarországon a Bio gyógygombák iránti kereslet?

A bio termesztésből eredő gyógyhatású gombák iránt az érdeklődés egyre nagyobb. Ennek oka, hogy a lakosság, a vásárlók már odafigyelnek arra, hogy amivel a szervezetüket szeretnék támogatni, az megfelelő alapanyagból, minőségből származzon (akár gyógygombáknál). Viszont azt fontos megemlíteni, hogy magyar biogombából már kevesebb termék van a piacon, hiszen kevés magyar biotermelő van. Számunkra fontos az, hogy hazai előállított terméket, magyar bio gombából készült termékeket ajánlunk vásárlóink részére.

Szondiné Tóth Ágnes környezet- és ökogazdálkodási agrármérnök szakmai vezető

Gombatermesztést szerte a világban erősen megviselik a termelési költségek folyamatos emelkedése. Az igaz, hogy a helyzet javult a COVID járvány után, de a növekvő termelési költségek és az értékesítési nehézségek miatt sok gombatermelő fontolgatja, hogy elhalasztja a beruházásokat, vagy bezárja az üzemét. Hogy érinti a gazdaságot termelési költségek emelkedése?

Igen, ez valóban így van sajnos. Nem látjuk a jövőt mi sem.  Üzemünk bezárását nem tervezzük, jelenleg is termesztünk. A környezetkímélő gazdálkodás, az újrahasznosítás javít helyzetünkön. Az energiaforrás termesztésben, és feldolgozásban napelemek segítségével történik. Az alapanyag árak emelkedése viszont bennünket is érint sajnos, és ez komoly gond lehet a jövőben, hiszen a késztermék árát nem emelhetjük havonta.

Egy vállalkozás sikerét a folyamatos fejlesztés adja. Milyen fejlesztések voltak, terveznek a jövőben újakat?

Idén átadásra került a feldolgozó üzemünk, melyet VP-és pályázat segítségével valósítottuk meg. Ezen kívül 2 újabb termesztő házban is sikerült termesztést beindítani. Így a jövőben bővülő mennyiséget tudunk termeszteni, több terméket előállítani. Egyre több viszonteladó partner keres meg bennünket, igyekszünk így minden igényt kielégíteni.

Két vadonatúj termékkel gazdagodott a kínálatuk. Ezek a kivonatok elnyerték a természetes gyógymódot kedvelők bizalmát?

Igen, jó vásárlói visszajelzések érkeznek a kivonatok fogyasztásával. Ezek a termékek magas hatóanyagtartalommal készülnek, a gomba rostanyaga nélkül. Így azok a vásárlók is tudják fogyasztani a gyógygombát, akik emésztőrendszere a gombát nehezen emészti, vagy nagyon megterheli, illetve sokkal magasabb hatóanyag kerül a szervezetbe a kivonat által, tehát hamarabb várható a hatása, javulás is.

Mi a Gomba Dr. termékek esszenciája, erőssége, legfontosabb hívószavai?

Gombáinkat nagy odafigyeléssel, gondossággal termesztjük. Számunkra fontos a jó minőség! Igyekszünk vásárlóink igényeit azzal is kielégíteni, hogy gombakeverékeinkkel akár többféle gombát egyszerre is fogyaszthat. Így szélesebb körben érhető el hatása, akár 1 termék fogyasztásával, így termékeink pénztárca barát termékek.

Köszönöm szépen az interjút, sok sikert kíván a továbbiakban is a Szakmai Elit csapata!