Gomba fogyasztása őrleményként

gomba fogyasztása

A gombák, a gomba fogyasztása az egészségtudatos táplálkozásban ma főszerepet kap, hiszen bővelkednek ásványi anyagokban, nyomelemekben, vitaminokban és fontos poliszacharid forrást (alkaloidok, lektinek, szterolok, triterpének) képviselnek.

Fehérjetartalma szinte azonos a tejével vagy a csirkehússal, az összes eszenciális aminosavat tartalmazzák, a szénhidráttartalmának jelentős része kitintartalmú, alacsony kalóriatartalmú diétásrost.

A lakosság átlagos gomba fogyasztása

Sajnos a hazai lakosság átlagosan mindössze 1,5 kg gombát fogyaszt évente, ez nagyon kevés.

A keleti népek napi szinten illesztik be étkezési szokásaikba a gomba fogyasztását. Így az ott élők szervezete bővelkedik a gombában lévő beltartalmi értékek, hatóanyagok tekintetében.

Fontos az, hogy az általuk választott termék (gomba) lehetőleg hazai termesztésű, vegyszermentes (bio) minősített legyen.

Hiszen a gombák, mint tudjuk mindent magukba szívnak az őket körülvevő levegőből, talajból és a vízből is.

Tehát, ha egy szennyezett területről (mezőn) szedünk gombát, amely esetleg egy autóút mellett terül el, az könnyen lehet erősen szennyezett, akár nehézfémmel terhelt is lehet.

Ez a gomba nem alkalmas fogyasztásra még étkezési célból sem, ezért is olyan fontos, hogy honnan is származik a gomba!

A gomba fogyasztása immunrendszer erősítő?

A gombákra azonban nem csak, mint élelmiszer tekinthetünk.

A keleti kultúra a gyógygombák fogyasztását elsősorban prevenciós célból az immunrendszer támogatásában ajánlja, a szervezet működésének egyensúlyának megtartása végett.

Ma már világszerte egyre több tudományos kutatás igazolja az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásait.

Ezek között szerepel az érrendszer, az emésztőrendszer, az idegrendszer, az immunrendszer támogatása, hogy csak párat megemlítsek.

Beláthatjuk tehát, hogy igen sokrétű jótékony hatásai vannak számunkra nézve.

Miért is fontos, hogy több gombát fogyasszunk tehát?

Mint élelmiszerből, ételként fogyasztva a gomba viszonylag nehezen emészthető táplálékforrás.

A gomba hamarabb áthalad az emésztőrendszeren, mint a hatóanyagok abból kioldódhatnak, felszívódhatnak.

A gomba őrlemény fogyasztásának jelentősége

Ezért, ha a gombát szárított, porított formában forrázva is fogyasztjuk, akkor több hatóanyag felszívódhat.

Vagyis azokat a gombákat, melyek az ehetőek közé tartoznak lehet szeletekben főzve, párolva és porított formában, mint gombaőrlemény akár egy levesbe, mártásba, mint fűszert is fogyasztani.

Ilyen módon a gomba fogyasztása napi szinten is megoldhatóbb lehet. Ezek a gombák pl. akár a laskagomba, az ördögszekér gomba, a süngomba, a shiitake gomba…

A gombák jótékony hatásairól már sok-sok tanulmány készült.

Az őrlemények forró ételben való fogyasztásával ezeket a hatásokat optimálisabb módon tudjuk elérni, mint a szeletelt gombából és az ötödik ízt, az umami ízét (nagyon finom) is élvezhetjük egy-egy ételben.

A kevésbé ismert gombafajták fogyasztása őrleményként

Vannak taplógombák, melyeket ételben nem tudunk elképzelni, hiszen sem ízük, sem szerkezetük nem teszi ezt lehetővé.

Ezek a gombák a nem ehetőek közé soroljuk, viszont ezek sem mérgezőek számunkra, sőt!

Ilyen gombák példaként a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), a bokrosgomba (Grifola frondosa), a lepketapló gomba (Trametes versicolor).

Ezeket a gombákat nem tudjuk elképzelni ételben, (bár a keleti népek őket is levesben fogyasztják főként).

Előbb említett gombákról már évezredekkel ezelőtt tudták az emberek, hogy nemcsak tonizáló, frissítő hatásuk van, hanem komoly élettani hatásokkal rendelkeznek az emberi szervezet számára.

Emellett az is nagyon fontos tényező, hogy nem ismert ilyen formában a mellékhatásuk sem, ha a teljes gombát nézzük, nem pedig egy-egy hatóanyagot belőle.

Az európai szokások a taplógombák fogyasztásánál a kivonatokat részesíti előnyben. Itt a gomba hatóanyagain van a hangsúly.

A kivonatok általában külföldi gomba alapanyagból készülnek.

Őrlemények formájában kevesebb termék elérhető, hiszen ahhoz először termeszteni szükséges a gombákat. Magyarországon kevesen termesztünk gyógyító hatású gombát, bio minősítéssel rendelkezőt nagyobb mennyiségben pedig csak néhányan, ezért nincs a piacon.

A letermett gombát termesztés után szárítják, porítják és az így elkészült őrleményt (port) főként teaként elkészítve javasolt fogyasztani.

Fontos, hogy az őrlemények legyenek forrázva, esetleg pár percig főzve, így még optimálisabb lehet a hatóanyag oldódás.

Majd kiegészítve egy teafűvel nagyon jól fogyaszthatóak.

Zöld levelű növényekkel együtt (teafű) a gombák fogyasztása még optimálisabb, hatásosabb szervezetünkre nézve, lehetőleg étkezés előtt fél órával, vagy két étkezés között fogyasztva.

Gomba fogyasztása – gomba keverékek

Gombakeverékből való fogyasztással, a gombák egymás hatását kiegészítik, segítik és erősítik.

Vagyis lehet egyszerre akár többféle gombát is fogyasztani. Így szélesebb körben tudunk a szervezetünkre hatni.

Javasolt átgondolni, hogy milyen területeket szeretnénk támogatni, és úgy válogatni az őrleményekből, keverékekből.

Aztán pedig napi adagban együtt a többféle gombát az elkészített teaként fogyasztani prevencióban vagy terápiás célból.

Az étrend kiegészítők fogyasztásánál nem kifejezetten az ismert összetevők miatt választjuk őket, mint a magas rostanyag, ásványi anyagok és fehérjék.

Inkább azokon az anyagokon, amelyek az emberi szervezetben immunmoduláns, immunstimuláns, vírus-és baktériumölő, gombaellenes és tumorellenes hatásokkal rendelkeznek, illetve nagy mértékben hozzájárulhatnak a szervezet immunrendszerének az optimális működéséhez.

A kínai orvoslás a prevencióban látja igen nagy szerepét.

Ők úgy vallják: előzd meg a bajt, ne pedig a tüzet oltsd!

Mikor nem ajánlott a gyógygomba fogyasztása terápiás célból?

Természetesen lehet kizáró ok, ha allergiás a gombákra.

Továbbá, akik vérhígító gyógyszereket fogyasztanak javasolt, hogy beszéljék meg kezelőorvosukkal, gyógyszerészükkel, hiszen vannak gombák, melyek a vérhígító gyógyszer hatását befolyásolhatják.

Tapasztalatok hiányában a terhesség, illetve szoptatás alatt sem ajánlott terápiás célból a gyógyító hatású gombák fogyasztása.

Felhasznált irodalom:

  • Babulka Péter: Gombák gyógyító hatása
  • Dr. Csomai Zita: Gyógygomba kézikönyv
  • Dr. Gothárd-Dr. Taracközi: Gyógyító gombák