Fókuszban a pecsétviaszgomba, vagyis a Ganoderma lucidium

pecsétviaszgomba

pecsétviaszgomba

A kínai gyógyászatban már jól ismert és több, mint 2000 éve használt Ganoderma lucidiumot, a reishi gomba, a pecsétviaszgombát a” halhatatlanság gombájaként” is emlegetik. Ugyanakkor a klinikai kutatások is bizonyítják, hogy a Pecsétviaszgomba hatóanyagai számos területen támogathatják szervezetünk működését.

A Ganoderma lucidium, vagyis a pecsétviaszgomba poliszacharid tartalmának köszönhetően erősítheti a szervezet immunrendszerét, vírusellenes hatásai is lehetnek. Kimagasló pantoténsav tartalma miatt kiválóan segítheti az agyműködést, ezen kívül májvédő, koleszterinszint csökkentő és vérnyomáscsökkentő hatásairól is ismert, csökkentheti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Így fogyasztása megelőzésképpen is javasolt.

A reishi gomba adenozin tartalma felhígítja a vérben és a vérplazmában található zsírokat, ez pedig szintén hozzájárulhat a vénák és az artériák tisztántartásához, valamint javítja a szívműködést. Az adenozin ezen kívül egyensúlyban tartja a hormonszintet és a vér pH-szintjét, javítja az emésztési funkciókat. A pecsétviaszgomba triterpénjei (köztük a bioaktív és kizárólag a pecsétviaszgombából kivonható ganodersavak) segítségével erősíti a májat, hozzájárulhat a hepatitisz kezeléséhez, beállítja a koleszterinszintet, csökkenti az allergiás tüneteket. Növeli az inzulin termelést, szabályozza a vércukorszintet, így a cukorbetegek számára is jó szolgálatot tehet. Hatóanyagai elősegítik a megfelelő véráramlást – a hajszálerek szintjén is -, megelőzik a vérlemezkék összetapadását, ezáltal a pecsétviaszgomba fogyasztásával csökkenthető lehet a trombózis esélye.

Klinikai kutatások alapján a Ganoderma lucidum (reishi gomba) termőteste, micéliuma és spórái körülbelül 400 különböző bioaktív vegyületet tartalmaznak. Ezek főként triterpenoidokat, poliszacharidokat, nukleotidokat, szterolokat, szteroidokat, zsírsavakat, fehérjéket/peptideket és nyomelemeket tartalmaznak. A pecsétviaszgomba hatóanyagának számos farmakológiai hatásai lehetnek, pl. immunmoduláló, érelmeszesedésellenes, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, daganatellenes, kemo- és sugárvédő, alvást elősegítő, antibakteriális, antivirális (beleértve a HIV-ellenest is), hipolipidémiás, antifibrotikus, májvédő, cukorbetegség-ellenes, anti- androgén, antiangiogén, antiherpetikus, antioxidáns és gyökfogó, öregedésgátló, hipoglikémiás, ösztrogén hatású és fekélyellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A keleti kultúrában a Ganoderma lucidum hatóanagai a leukémia, a karcinóma, a hepatitis és a cukorbetegség kezelésében alternatív adjuvánsként vált ismertté.

A Ganoderma lucidium, vagyis a pecsétviaszgomba kiváló hatásainak ismeretében rendkívül fontosnak tartottuk, hogy vegyszermentes termesztésből, valóban ellenőrzött környezetből származó, bio minősített gombát fogyasszunk. Ezért is kezdtük el a reishi, gomba termesztését és alkottuk meg a Pecsétviaszgomba őrleményt, Pecsétviaszgomba kapszulát, valamint az Immunpajzs kivonatot és Diabet optimál kivonatot, melyek a pecsétviaszgomba ismert jótékony hatásai révén segíthetik a szervezet megfelelő működését.

Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19939212/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27685898/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3201987/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29519314/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6837746/