A gomba megvédhet a prosztataráktól?

Ma már sok rákbeteg szeretné gyógyulását, egészségének megőrzését egészséges életmóddal, szuper élelmiszerekkel támogatni. A gombák előtérbe kerültek, mint jótékony élelmiszerek ezen a téren is.

Kutatások azt igazolják, hogy akár a megelőzésben, prevencióban, a már kialakult betegség esetén is kedvező lehet a gombák fogyasztása napi szinten. A PSA értékének csökkentésében nagy segítséget adhatnak a gombák.

Ma már tudjuk azt, hogy a prosztatarák kialakulását elősegítheti a sok állati fehérje és a túlzott tejtermékek fogyasztása. Viszont a kurkuma, a zöldségek, mint a káposztafélék, a paprika, paradicsom, a megfelelő mennyiségű D vitamin és a gomba rendszeres fogyasztása csökkentheti a kialakulását.

2019-ben megjelent International Journal of Cancer oldalán cikkben azt láthatjuk, hogy a rendszeresen gombát fogyasztó férfiak ritkábban betegszenek meg prosztatrákban, mint akik nem fogyasztanak gombát. Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a gombafogyasztás rendkívül egészségtámogató hatással bír. Segíti az immunrendszer megfelelő működését, magas antioxidáns hatással rendelkezik, gyulladáscsökkentő, antitumorális hatása ismert.

Állatkísérletekben igazolt, hogy a gyógygombák fogyasztása hatékony rák ellenes hatással bír.

A következő gombák kiemeltek jótékony hatásaik révén:

  • Agaricus blazei Murill (mandulagomba),
  • Trametes versicolor (lepketapló gomba),
  • Cordyceps militaris (hernyógomba),
  • Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba).

Amikor a ráksejtek a hormonfüggő állapotból hormonszinttől független állapotba alakulnak át a prosztatarák állapotában, akkor már sajnos gyógyszeres kezeléssel nem lassítható a folyamat. Kutatások azt igazolják viszont, hogy a gombák ezt az állapotot is képesek lassítani.

Állatkísérletek és humán vizsgálatok is igazolják triterpén és 5-alfa-reduktáz gátló hatóanyagainak prosztatasejtek túlburjánzást gátló hatását. Kedvező hatású mind a vizelési panaszokra, mind a kórfolyamatra. Illetve a PSA (prosztata specifikkus antigén) marker laboratóriumi csökkenése is dokumentálható. Nem csak a jóindulatú, de a rákos prosztatasejtek szaporodását is képes lehet gátolni!

A Cordyceps militaris gomba a prosztatasejtek túlburjánzását az idősödő férfi szervezet hormonális változásainak kedvező befolyásolásával éri el. Azonban a vesék és húgyutak gyulladásainak megelőzésében – enyhítésében gyulladásgátló hatóanyagai is szerepet játszhatnak. Ezt vérátáramlást és szöveti oxigénellátást növelő hatása is támogatja. A hernyógombák (Cordyceps militaris) jelenleg az egyetlen tudományosan igazolt férfierőt és nemzőképességet is javító természetes „orvosság”.

50 évesnél idősebb férfiak esetében végzett kutatás alapján elmondható, hogy a heti háromszori gombafogyasztás adott jelentős védelmet a betegség megelőzésében. Egyelőre a rákellenes, illetve rákmegelőző hatásmechanizmus ismeretlen, de feltételezhető, hogy a gombákban található antioxidáns hatású L-ergotineinnek és glutationnak hatóanyagoknak is közük lehet hozzá.

Tehát azt láthatjuk, hogy a gombák rendszeres fogyasztásával a prosztatarák megelőzhető lehet, viszont mi a helyzet a kialakult betegségek esetén?

2015-ben a Cancer c. folyóiratban megjelent publikáció alapján 36 páciens (53-80 éves kor között), akiknek a kezelés után ismét emelkedett a PSA értéke, eszerint a betegség kiújult. 

  • a PSA szint szinte nullára csökkent annál a két páciensnél, akik naponta 4 és 12 g gombaport tartalmazó tablettát fogyasztottak 3 hónapon keresztül, ez a következő hatás a következő 49 héten át is igazoltnak mondható.
  • Két másik páciens esetében 50 % javulás volt tapasztalható a PSA érték csökkentésében. Egyiküknél 2 hónap után ismét állapotromlás volt tapasztalható.
  • A páciensek 36 %-nál (az előző páciensek kivéve) 5-40 %-os PSA értékcsökkenés volt tapasztalható.
  • Két páciensnél stagnált a PSA szint, ezért ők folytatták tovább a gomba termékek fogyasztását.

Elmondható tehát, hogy a heti 3-szori gomba fogyasztása csökkentheti a prosztatarák kialakulását, a meglévő betegségek esetén, annak csökkentését.

Akik a gombát, mint élelmiszert nem kedvelik, ők fogyaszthatják étrendkiegészítő termékben is akár, mint gombaport, kapszulázott terméket vagy kivonat formájában a gomba magas hatóanyagát.

forrás: https://tgymagazin.hu/aktualis/prosztatarak-ellen-egyunk-gombat/

    Dr. Gothárd Cs., Dr. Taracközi I.: Gyógygombák – Mycotherapia; DRTV Média Plus Kft,   2021; 87 – 91 oldal

 Szondiné Tóth Ágnes fitoterapeuta, Ökológiai és környezetgazdálkodási agrármérnök