Források

[vc_row][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space][vc_column_text]LEPKETAPLÓGOMBA- Új Termék!

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1423177/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32531147/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15908782/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10948356/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16133112/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15870943/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16010435/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31030754/

Laskagomba 

Forrás: https://www.terezia.eu/hu/cikk/laskagomba_es_hatasai_mint_gyogyito_gomba

https://egeszsegter.hu/cikk/1124/laskagomba-a-gyogyito-gomba

– VETTER, J (1999): A laskagomba (Pleurotus ostreatus) beltartalmáról. A MAGYAR ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMÉKTANÁCS GOMBA TAGOZATÁNAK LAPJA 3 (11) 21- 23. p.

– World J. Fungal & Plant Biol., 3 (1): 01-12, 2012.

Pecsétviaszgomba 

Forrás:

https://www.gyogynoveny-volgy.com/gyogygombak/pecsetviaszgomba

– BAO, X.-F., LIU, C., FANG, J., LI, X. (2001): Structural and immunological studies of a major polysaccharide from spores of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. Carbohydrate Research, 332 67-74. p.

– BAO X.-F., WANG, X.-S., DONG, Q., FANG, J., LI, X. (2002): Structural features of immunologically active polysaccharides from Ganoderma lucidum. Phytochemistry, 59 175- 181. p. 110

– BYONG KAK KIM (2004): Medicinal Efficacies of Ganoderma lucidum (XV) Anti-HIV Activities of Ganoderma lucidum.

– GRABBE, K. (1997): A gombák helye az emberi táplálkozásban. Magyar Gombahíradó, 16 6-7. p.

– HOBBS, C. (1995): Medicinal Mushrooms. Botancia Press, Santa Cruz, California.

– HUIE, C.W., DI, X. (2004): Chomatographic and electrophoretic methods for Linghzing pharmacologically active components. Journal of Chromatography, 812 241-257. p.

– IGMÁNDY, Z. (1970): Magyarország taplógombái. II. rész. Mikológiai Közlemények, 3 109-112. p.

– JAKUCS E. (2003): Gyógyító gombáink. A MAGYAR ZÖLDSÉG- GYÜMÖLCS TERMÉKTANÁCS GOMBA TAGOZAT LAPJA 7 (19) 10-14. p. 112 42. JAKUCS E., VAJNA, L. (2003): Mikológia. Agroinform Kiadó és Nyomda Kft, Budapest.

– LELLEY, J. (1999): A gombák gyógyító ereje. Mezőgazda Kiadó, Budapest 49. LELLEY, J. (2008): Die Heilkraft der Pilze, Wer Pilze isst lebt langer. B.O.S.S. Druck und Medien GmbH, Goch.

– SARAH B. MANNING, TINA E., FLECHER, CH. (2000): Medicinal mushrooms: Food for Thought, Mushroom News, 2 20-23. p.

– SEO, G.S., KIRK, P.M. (2000): Ganodermataceae: Nomenclature and Classification. Ganoderma Diases of Perennial Crops. Cabi Publishing, Cab International, Wallingford Oxon OX10 8DE, United Kingdom. 1-267. p.

– STAMETS, P. (1993): Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms, First Edition, Ten Speed Press, Berkeley, Toronto. 

Süngomba 

Forrás:

Kupperman Menopausa Index (KMI), mely a változókori tünetek (hőhullám,
verítékezés, alvászavar, idegesség, szédülés, koncentrációs képesség, ízületi panaszok,
fejfájás, szívdobogásérzés) súlyosságának megítélésére szolgál.
2. Center for Epidemiological Study – Depression Scale (CES-D), mely a depresszió,
azaz a rossz hangulat (érdeklődés elvesztése, örömtelenség, reményvesztettség)
súlyosságának megítélésére szolgál.
3. Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), azaz az alvás minőség index, melynek
segítségével meghatározhatjuk az alvásprobléma súlyosságát.
4. Indefinite Complaints Index (ICI), azaz a határozatlan panaszok indexe, mint például
a bőrszárazság, a hüvely, a hólyag, a szem, a bélrendszer állapotának megítélése, a
hajritkulás fokának meghatározása stb.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557368
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3932005
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24631140
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23668749
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557368
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24906751
3. https://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZHNK509.010.htm
4. https://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZGYZ200920020.htm

Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 63-66.

Példák a süngombáról végzett klinikai vizsgálatokból:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834180

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/

Bokrosgomba 

Forrás:

Prof. Dr. Michaela Döll: Vitalpilze für ein gesundes Leben, Herbig Verlag, 2012, 58-62.

Példák a bokrosgombáról végzett klinikai vizsgálatokból:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14977447

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499658
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0224740
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14977447
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499658
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15706424
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20563803
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17089056
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17131118

Ördögszekér gomba 

Forrás:

https://phd.lib.uni-corvinus.hu/575/1/Szarvas_Jozsef.pdf

Szarvas, J., Naár, Z., Geösel, A., Győrfi J. (2010): In vitro investigation of King Oyster Mushroom [Pleurotus eryngii (DC.: Fr.) Quél.] strains in vegetative growing phases. International Journal of Horticultural Science, 16 (2): 47-53.

Szarvas, J., Geösel, A., Pál, K., Naár, Z., Győrfi, J. (2011): Comparative studies of the cultivable king oyster mushroom [Pleurotus eryngii (DC.: Fr.) Quél.] isolates by RAPD-PCR method. Acta Alimentaria, 40 (Suppl.), 214-221.

SZARVAS, J. & SZARVAS, G. (2002): Az ördögszekér laskagomba (Pleurotus eryngii) termesztése. Magyar Gombahíradó, 10 (36): 6-7

VETTER, J. (2010): A gombák gyógyhatásai – gyógygombák. In: Győrfi Júlia (szerk.), Gombabiológia, gombatermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest, pp. 64-77.

Shiitake gomba 

Forrás:

1.  Molitoris, H. P.: „Mushrooms in Medicine”, Folia Microbiol. 39,91-98 (1994).
2.    American Cancer Society: „Shiitake mushroom”, http://www.cancer.org.
3.    Chihara G., Hamuro  J., Maeda  Y., Shiio T., Suga T., Takasuka. N., Sasaki T.: „Antitumor  and metastasis-inhibitary activities
of lentinan as an immunmodulator: an overview”, Cancer  Detect. Prev. Suppl., 1987; 1:423-443.
4.     Memorial Sloan Kettering Cancer Center: "Shiitake mushroom", http://www.mskcc.org/mskcc/html/69377.cfm
5.     Kurtzman, R. H.: „Mushrooms: sources for modern western medicine” Micol. Aplicda Int., 2005, 17(2): 21-33.
6.     Lindegnist. U., Timo, H. j., Niedermeyer, J., Jülich, W-D.: „The pharmacological potential of mushrooms”, eCAM 2005, 2:
285-299.
7.     Yap A. T., Ng, M. L.: „Immunopotentiating properties of lentinan (1-3)- β-D-glucan extracted from culinary-medicinal
Shiitake mushroom Lentinus edodes (Berk.)” , Int. j. Med. Mushrooms, 2003; 5: 339-358.
8.     Bisen P.S. Baghel R.K., Sanodiya B. S.: „Lentinus edodes: a macrofungus with pharmacological activities”, Curr. Med. Chem.,
2010; 17(22): 2419-2430.
9.     Chan, G. C. F., Chan, W. K., and Sze, D. M. Y. :” The effects of β-glucan on human immune and cancer
cells.” Journal of Hematology and Oncology, 2009; 2:25–33.
10.    Driscoll M, Hansen R, Ding C, Cramer DE, Yan J.: „ Therpeutic potencial of various βglucan sources in conjunction
with antitumor monoclonal antibody in cancer therapy.”  Cancer Biology& Therapy,  2009; 8(3):218-225.
11.    Fang, N., Li, Q., Yu, S.: „ Inhibition of growth and induction of apoptosis  in human cancer cell lines by an ethyl
acetate fraction from shiitake mushrooms.” ,  Journal of Alternative & Complementary Medicine,  2006; 12(2):125-
132.
12.   Hearst, R., Nelson, D., McCollum, G.: „An examination of antibacterial and antifungal properties of constituents ofShiitake
(Lentinula edodes) and oyster (Pleurotus ostreatus) mushrooms.” Complementary Therapies in Clinical
Practice,  2009; 15(1):57.
13.   Martin, K. R. and Brophy, S. K:.” Commonly consumed and specialty dietary mushrooms reduce cellular proliferation in
MCF7 human breast cancer cells.” Experimental Biology and Medicine 235(11):1306-1314.
14.  Rao, J. R.,Smyth,T. J., Millar, B.C.: „ Antimicrobial properties of shiitake mushrooms (Lentinula
edodes).”, International  Journal of Antimicrobial  Agents, 2009; 33(6):591-592.
15.   Rop O(1), Mlcek J, Jurikova T.: „Beta-glucans in higher fungi and their health effects.”, Nutr Rev. 2009, 67(11):624-631.
16.   Sasidharan S., Aravindran S., Latha L.Y.: „In Vitro Antioxidant Activityand Hepatoprotective Effects of Lentinula edodes
aganis paracetamol-induced hepatotoxicity”, Molecules, 2010; 23: 4478-4489.
17.   Ina K(1), Kataoka T, Ando T.: „The use of lentinan for treating gastric cancer.”, Anticancer Agents Med. Chem.,  2013;
13(5):681-688.
18.   Memorial Sloan-Kettering Cancer Center: „Lentinan”, http://www.mskcc.org/cancer-care/herb/lentinan, 2013
19.   Cancer Research UK: "Mushrooms and cancer", http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-
questions/mushrooms-in-cancer-treatment ; 2013
20.   Lo, H. C., and S. P. Wasser: "Medicinal Mushrooms for Glycemic Control in Diabetes Mellitus”, Int J Med
Mushrooms.2011;13(5):401-426.
21.   National Cancer Institute: "Shiitake",  http://www.cancer.gov/dictionary?cdrid=285741
22.   Yu-ling Shi, Anthony E. James, Iris F. F. Benzie, and John A. Buswell.: „Genoprotective Activity of Edible and Medicinal
Mushroom Components.”, Int. J. Med. Mushrooms, 2004; 6:1-14.

23.  Mizuno, T. : „ The extraction and development of antitumour‐active polysaccharides from medicinal mushrooms in
Japan.”  Int. J. Med. Mushrooms. 1:9–30.
24.  Badalyan SM. : „Antiprotozoal activity and mitogenic effect of mycelium of culinary-medicinal shiitake mushroom Lentinus
edodes (Berk.)”, Int. J. Med. Mushrooms, 2004; 6:131-138.
25.  Brandt, C. R. and F. Piraino.: „ Mushroom antivirals.”,  Recent Res. Dev. Antimicrob. Agents Chemother., 2000;  4:
11–26.

https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/immunerosito-rakgyogyito-shiitake-gomba

CHANG, SHU-TING (2000): Production of cultivated edible mushroom in China with emphasis on Lentinula edodes. https://www. hri.ac.uk/isms/article6.htm.

CHIHARA, G. (1993): Medical aspects of lentinan isolated from Lentinus edodes (Berk.) Sing. In: Mushroom biology and mushroom products. The Chinese University Press, Hong Kong.. 261-226. p.

VETTER, J (2001): A shiitake gomba (Lentinula edodes) beltartalmáról. A MAGYAR ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS TERMÉKTANÁCS GOMBA TAGOZATÁNAK LAPJA 5 (17) 25- 28. p.[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row]